Potovanja ali krajši izleti obogatijo življenje in človeku podajo nove izkušnje ter drugačen pogled na svet. Kam na izlet ali kam za vikend sta vprašanji, ki se porajajo marsikomu, ki ne želi prostega dne preživeti za štirimi stenami, zato vam v današnjem članku priporočamo pet izletniških točk v Sloveniji, ki so dosegljive z avtomobilom in niso množično oblegane.

1. Kranjsko podzemlje in rovi

Pod starim delom mesta Kranj se skriva mestno zaklonišče, množični rovi in podzemna pot. Podzemlje je bilo zgrajeno med drugo svetovno vojno, rovi pa so prepredeni v dolžini 1300 metrov. Izkušeni vodiči vas popeljejo po rovih in vam predstavijo zgodovino, doživite lahko celo simulacijo bombnega napada! V Kranjskem podzemlju se skriva še edini jamski laboratorij v Sloveniji s človeškimi ribicami.

2. Goriška Brda

Goriška Brda so idealen vikend izlet za vse, ki vam potovanje z avtom predstavlja užitek. Goriška Brda bodo navdušila z hribčki, vinotoki, sadovnjaki in kmečkimi turizmi. Kdor rad dobro je in pije se bo tukaj imel odlično. Priporočamo vam ogled vinske kleti in obvezen postanek na kmečkem turizmu, kjer bodo poskrbeli z lokalno jedačo.

Vzpon na 23 metrov visok razgledni stolp v kraju Gonjače vam bo pričaral najlepši možen razgled na Goriška Brda, svetujemo pa še ogled naravnih znamenitosti (npr. naravni most Krčnik s koriti) in gradu Dobrovo.

 

3. Kostanjevica na Krki

Kostanjevica

Kostanjevica na Krki je manjše slovensko mesto, ki leži na otoku in je najstarejše mesto na Dolenjskem (že od leta 1252). S kopnim jo povezujeta dva glavna, lesena mostova, kasneje pa so postavili še nekaj stranskih. Priporočamo sprehod skozi mesto in ogled kulturnih znamenitosti kot je cerkev sv. Jakoba iz 13. stoletja in Kostanjeviškega dvorca, ki je zgrajen v obliki črke L. V bližini se nahaja tudi Kostanjeviška jama, ki je kraškega nastanka in dolga približno 2km.

4. Velika planina

velika planina

Velika planina je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Zaščitni znak planine so pastirska naselja, s skupaj več kot 100 pastirskimi kočami. Pastirji, ki od junija in vse do konca septembra ostanejo z živino na paši vam nudijo pokušnjo domačih mlečnih dobrot in prave pastirske malice (kislo mleko in žganci).

Dostop do Velike planine je možen peš (priporočamo pohodniško opremo) ali pa s pomočjo nihalke – spodnja postaja nihalke se nahaja v Kamniški Bistrici.

 

5. Podsreda

Podsreda je manjše naselje na Kozjanskem, ki privablja obiskovalce s svojim prečudovitim naravnim okoljem in kulturno dediščino. V svoji zgodovini je jedro Podsrede dvakrat popolnoma zgorelo, vendar zaradi srednjeveške zasnove pri obnovi lahko obiskovalci danes začutimo utrip preteklosti. V Podsredi je služboval znan slovenski pesnik Anton Aškerc, njegov kip pa med drugim stoji tudi v vaškem jedru.

Grad Podsreda ima naziv najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem. Osnova gradu izvira iz 12. stoletja, v zadnjih petindvajsetih letih pa je bil deležen temeljite obnove. Grad je dom številnim razstavam, različnim koncertom in prireditvam. Vsekakor svetujemo postanek in ogled gradu. Skrbniki so uspeli ustvariti edinstven ambient, ki ga boste vsekakor začutili.

 

Pri nas lahko opravite najem vozila že od 14,90 € /dan

Join This Conversation