Najem avtomobila je možen za več namenov. Pogosto uporabniki najamejo vozilo zato, da se lahko na zaslužen dopust odpravijo z novejšim, bolj zanesljivim avtomobilom, največkrat pa se storitev rent a car uporabi za prevoz blaga, poslovnih strank ali kot nadomestno vozilo.

V tem članku boste našli osnovne napotke na kaj biti pozoren, ko se odločite za najem vozila.

Najbolj pomembno je …

Preden se odločite za najem avta se je potrebno dobro seznaniti o ponudbi. Na trgu je nekaj globalnih rent a car družb, veliko pa je tudi manjših podjetij, ki se znajo prilagoditi strankinim željam v popolnosti. Pri izbiri ponudnika ne glejte samo na ceno najema in model vozila, temveč preverite tudi kaj vse je vključeno v ceno najema, morebitni dodatni stroški in dodatna oprema vozila.

Sledite tem korakom do uspešnega najema vozila

  1. Tip vozila

Tehtno razmislite kakšen model (velikost) vozila potrebujete. Cena najema vozila je v največji meri odvisna od velikosti izbranega vozila. Ste izbrali vaš avtomobil? Sedaj je čas, da izbrano vozilo rezervirate in si tako zagotovite, da bo prosto v izbranem terminu najema.

  1. Cena in stroški

Seznanite se s ceno najema, dodatnimi stroški in opremo, ki jo nudi ponudnik najema. Rent-a-car podjetja pogosto omejujejo številko prevoženih kilometrov na dan najema. Preden se odpravite na pot vam priporočamo, da preverite število kilometrov, ki jih boste prevozili in maksimalno število km na dan najema, ki ga dopušča ponudnik. Prav tako ni odveč, da se seznanite z morebitnim stroškom dodatno prevoženih kilometrov.

  1. Zavarovalna polica in dokumenti

Pred prevzemom vozila je priporočljivo povprašati o zavarovalni polici vozila (npr. katera zavarovanja so vključena v ceno najema). Ob podpisu pogodbe o najemu vozila se boste morali izkazati s osebnim dokumentom, vozniškim dovoljenjem in kreditno kartico, kot garancijo za plačilo. Obvezno preverite datum zapadlosti vozniškega dovoljenja in bodite pozorni na starost voznika. Večja podjetja velikokrat omejujejo možnost vožnje najetega vozila »mladim voznikom« ter osebam mlajšim od 25 let. Brez osebnega dokumenta in vozniškega dovoljenja najeto vozilo ne morete prevzeti.

  1. Prevzem vozila

Po podpisu pogodbe in pred prvo vožnjo vozilo obvezno preglejte (zunanjost in notranjost). V kolikor zaznate poškodbe na ali v vozilu jih je potrebno naznaniti uslužbencu ponudnika ali označiti na posebni skici, ki je priložena izvodu pogodbe.

  1. Varščina in gorivo

Večina podjetij, ki se ukvarja z dajanjem vozil v najem zahteva plačilo varščine pred začetkom najema. Varščina je namenjena pokrivanju nastale škode na vozilu ali pa za obračun dodatnega dneva najema. Znesek varščine lahko pri nekaterih ponudnikih doseže celo vrtoglavih 1200 EUR! Pozorni bodite na znesek varščine, možnost plačila varščine z gotovino ali kreditno kartico ter v katerih primerih podjetje zadrži depozit.
Gorivo po navadi ni vključeno v ceno najema. Svetujemo vam, da se pri ponudniku pozanimate kakšno je doplačilo za gorivo, v kolikor vrnete vozilo z manjšo količino goriva kot ste ga prevzeli. Večje družbe zelo pogosto določijo svojo ceno za gorivo in administrativni strošek polnjenja, ki lahko sega vse do 20 EUR. Pri Renty je strošek dopolnitve samo 5 EUR, cena goriva pa takšna kot na najbližji črpalki!

  1. Vožnja in vozniki

Pozor! Najeto vozilo lahko opravlja in vozi samo oseba ali osebe navedene na pogodbi o najemu. Za najeto vozilo odgovarjate kot dober gospodar, zato ne vozite zunaj kategoriziranih cest in pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih substanc. Kot uporabnik najetega vozila ste odgovorni tudi za morebitne prometne prekrške v času najema.

  1. Vračilo vozila

»Avto rent« se zaključi s pravočasno vrnitvijo vozila na dogovorjeno mesto vračila. Pozorni bodite, da ne zamudite rok vrnitve vozila, saj vas lahko v nasprotnem primeru doleti obračun dodatnega dneva najema. Ob vrnitvi ponovno preglejte vozilo v spremstvu uslužbenca rent a car podjetja, da ne pride do neljubih posledic.

Vozilo vrnete v takšnem stanju, kot ste ga prejeli. Stranke velikokrat ne vedo, da večina podjetij v splošne pogoje poslovanja zapiše tudi do 3-kratnika tržne cene pranja, za vozilo, ki je vrnjeno v umazanem stanju. Renty, rent a car Ljubljana vam omogoča možnost, da v kolikor vrnete vozilo v stanju primernem za naslednjo izdajo, pranje vozila ne zaračunamo!

 

Če povzamemo

Ko se odločite za najem, pa naj bo to dolgoročni najem vozila ali izposoja vozila za le nekaj dni, je potrebna vaša pozornost na malenkosti, ki smo jih omenili. Izberite avtomobil, ki ustreza vašim željam in predstavam, posvetujte se z uslužbenci glede vprašanj, ki se vam pojavijo ter uživajte v najemu.

Prednost manjših rent a car podjetij je, da se stranki temeljito posvetijo in izpolnijo njihove želje, vendar imajo načeloma na voljo manj vozil. Na drugi strani pa imate večje, globalne družbe ki npr. omogočajo prevzem in vrnitev vozila na različnih lokacijah (ali celo v različnih državah), vendar je stranka le še ena številka izmed mnogih, s skritimi pogoji v kopici dokumentov pa ste na koncu lahko ob celo bogastvo.

Oglejte si našo ponudbo za rent-a-car.

 

comments are closed .